Mit lehet elérni csupán egy nap alatt?

Például megváltoztatni egy kerületvezetés álláspontját egy kérdésben. A rég elavult szemlélettel szembeni gondolkodásra való igényt megmutatni.

Hogy mi kellett hozzá? Néhány tenni akaró városlakó felháborodása egy látogatott fórumon, az ő leveleik, majd egy személyes találkozó.

A történet itt található. Nemrég olvastam a hírt, amelyre egy felháborodott anyázó szöveget írtam ide, hogy azt majd újraírhassam egy szalonképesebb formában; – gondolatban. Mire a fórum aljára értem, a probléma meg is lett oldva. Ami a budapesti viszonyokat ismerve nem csak határos a csodával.

A linkelt cikkben linkelve van egy dokumentum a Vámház körúti biciklisávval kapcsolatos  önkormányzati véleményekkel. Ami egy vicc, tele nyilvánvaló hülyeségekkel. Néhány parkolóért azok közlekedési lehetőségét áldozták volna be, akik a környezetkímélő formát választanák. (Parkolóból kánaánba témáról még később.) Nyilvánvalóan nem ismerik a tényt, hogy a sáv nem a bringás futároknak, hanem a “csak” normálisan közlekedni akaró bicikliseknek kedvez elsősorban.

De mint kiderül, nem csupán rosszindulatból. Hanem tudatlanságból. Ebből is látszik, hogy a városon belül borzalmasan rossz a kommunikáció, a kerületvezetésnek fogalma sem volt a város dolgairól.

A másik ok pedig, hogy eddig nem volt meg az igény a másfajta gondolkodásra. Ha pedig volt is, az nem mutatkozott meg.

Ha pedig megmutatkozott, az is csak a kirakatba ment, mint ahogy a kerékpáros fejlesztések is, ahogy az a linkelt fórumon is látható. Ahogy megtudhattuk, szépen-lassan omladozó iskolám falai között (a) civilek tervezték meg a kerékpáros fejlesztéseket.

Ezért jó az internet. Könnyen összefoghatnak emberek egy cél érdekében, és akár még szervezetet is alapíthatnak (a VEKE is így alakult, például). Ahogyan pedig az ő munkájukból is tudhatjuk, nem kis eredményességgel. Ezért kell a civil kontroll.

Hozzászólás